About Me

Alfu Mabruk Ukhti .

Assalamualaikum .


Dah tiga belas tahun tujuh bulan nisa jadi adik kak auni. Dan selama tu juga kak auni belajar kenal nisa dan nisa belajar kenal kak auni. Nisa tahu nisa bukan adik yang sempurna macam yang kak auni nak. Nisa tahu nisa bukan adik yang baik macam yang kak auni nak. Sometimes nisa termarah dan tertinggi suara dengan kakak. Dan kekadang nisa terpukul akak sampai luka. Nisa tau kadang kak auni sedih bila tengok perangai nisa. Cuma kadang tu nisa je yang tak sedar kan ? Hahah nisa tau kak auni hamba yang tabah. Nisa respect kesabaran mu ukhti.

*
Okay takmo sedih sedih * lap air mata * 

Alkisah nya begini ~

Harituh umi nisa ada datang melawat nisa kat asrama. But nisa cuak juga bila umi nisa datang padahal nisa tak call pun. Biasanya nisa call dulu baru datang. Okay takpe think positive. Berdebar debar juga jantung ni. Dup dap dup dap gituh. Okay then keluar je lah sarung stokin and tudung labuh bagai. Sampai je luar dah nampak kelibat umi, abah dengan adik dekat astaki. Senyum senyum malu dulu hah dah sampai tu terus salam. Hah finally rindu gua terubat jugak bila dapat tengok wajah wajah penyeri nih.

Lepastu umi pun bagi sebekas bubur nasi kegemaran nisa dengan nasi lauk ikan sambal. Hah berbintang bintang mata ni you bila tengok makanan tu. Hahah tambah tambah pula nisa tak  pegi DM tengahari tuh so perut memang tengah kosong. Apalagi terus bantai bubur nasi sebekas sambil borak borak dengan umi. 

" Umi, kak auni tak balik ke ?"

" Balik ada je dekat rumah."

" Ooo."

Then terus senyap je. Maybe umi suruh nisa habis kunyah dulu baru sambung cakap. Tak sopan gamaknya.

" Kak auni dapat tawaran SBP."

Nisa terus berhenti suap dan pandang muka umi. Nisa rasa macam alhamdullilah gembiranya sebab apa yang akak cita citakan tercapai juga. 

" SBP mana umi ?"

" SMS Perempuan Seremban. Tapi, umi berat hati lah nisa nak bagi. Umi nak kak auni stay maahad sebab sekolah tu bukan sekolah agama."

" He-mm. Memang lah ~ Tapi apa salahnya if umi bagi dia peluang untuk masuk sekolah dalam bidang yang dia suka. Pasal bidang agama tu, takpelah. If kak auni tak ambik aliran agama inshaallah biar nisa teruskan. At least anak umi ada yang belajar dalam bidang yang umi nak. Kat sana pun still ada bahasa arab kan."

Nisa tahu kehendak umi. Umi memang nak sangat sangat kalau anak anak dia belajar dalam aliran agama. Nisa tahu umi berat hati. Terpulang lah umi, umi fikirkan lah baik baik ~ Nisa sokong dengan apa yang umi pilih inshaallah.

*

Semalam umi ambik nisa dari asrama.

Umi kata ~

Lepas umi fikir betul betul ~

Umi setuju dengan tawaran untuk kak auni tu. Alhamdullilah nisa just senyum when umi cakap pasal tu. Lepasni bila kak auni dah dok SBP balik pun dah jarang jarang. So jarang jarang juga nisa jumpa diaa. 

Hmm sedihnya ~ 

So alfu mabruk ukhti semoga dipermudahkan urusan sepanjang melayari kehidupan kat sekolah tu. Ingat semua pesan umi abah ~ Jangan lupa adik adikmu disini yang sentiasa mendukung semangatmu untuk berjaya. Belajar elok elok yahh dan jangan lupa solat :)

Bittaufiq Wanajah.

Nanti umi hantar akak daftar kat sekolah tu,

nisa tak boleh ikut.

Sebab nisa kat asrama. 

Nisa boleh hantar doa buat mu kak auni.

Flying kiss dari adikmu ~ muahh .

So byee.




4 ulasan:

Naseha Aika berkata...

Nisa'!! kite sedih plak dgr cite Nisa' ni ditambah pulak dengan music yg Nisa' psg tu.. xpe Nisa' nnti Nisa' dh biaselh akak Nisa' jrg balik.. mcm kite jgk.. baguslah nisa' ni.. nk nangis bila nisa' ckp yg biar nisa' je yg blajar aliran agama.. :'( masih feel wlaupun nisa' dh cite kt kite mase kt asrama.. hehe

Nisa Zamberi berkata...

Haha hermm :') Inshaallah lepasni merasalah pulak macam naseha. But MRSM lagi jarang balik kan ? Mesti sedih kan tak selalu jumpa . Cuti pun bila tyme cuti cuti panjang je.

Kita cuma tumpang gembira bila dia dapat apa yang dia nak. Doa seorang adik yang mampu kita bagi untuk mengiringi perjalanan dia sepanjang dia study kat sana :)

Maklumlah baru rasa berjauhan dengan kakak . Kalau tak asal jumpa je gadoh hehe

Siti Nurzafirah berkata...

Setiap satu yang terjadi ada pro and con dia... Semoga apa yang dipilih membawa seribu satu kebaikkan untuk Kak Auni..

Nurul Shahira berkata...

Ada hikmah untuk semua aturan Allah. Think positive, then everything will be ok :)
Lgpun biasalah adik beradik gaduh. Lumrah :)