About Me

Parasit Hati ?

Assalamualaikum .


Wuishh mementang cuti sekolah makin galak pula eden hupdate entry. Haha sebenarnya just nak isi masa terluang samping tu nak share share ilmu sikit dekat abang abang hakak hakak yang baca entri nisa pada hari ini. Heheh. Entry nisa ni just nak kongsi apaa yang nisa dapat dari blog Kak El Che Nisaa'. Inshaallah bermanfaat. 



Sebenarnya, benda ni ada berkaitan sikit dengan diri nisa *banyak sebenarnya lol*. But, post kali ni BUKANLAH nak cerita pasal diri nisa. Tapi, berkenaan realiti. Kenyataan. Hakikat.

H E A R T B R E A K E R


Eh, dah kenapa heartbreaker pulak tetiba ni?

Hm, semua sebab C.I.N.T.A .

Cinta? Hebat sangat ke cinta tu sampai boleh buat kau merana serupa macam orang gila kat Tanjong Rambutan tu? gasp emoticon


Eh kejap, apa jenis cinta tu? Setahu aku, cinta ni MULIA.
Mulia ke kalau bersayang-sayang berbaby-baby dengan yang tak halal buat kau?
Sanggup buat macam macam semata-mata nak pertahankan cinta tu.
Macam bahaya je cinta ni. Bahaya sangat ke?

Bahaya lah,

kalau kau tak mampu nak control cinta kau tu~

Bahaya lah,

kalau kau hidup ni semata-mata nak dapatkan cinta murah tu *oppss*

Bahaya,

kalau dalam hati kau takde ALLAH.
Kalau dalam hati kau takde RASULULLAH.

Kau pernah tak dengar lagu "Cinta ini membunuhku" ?

Mustahil kalau kau tak pernah dengar.
Agak femes jugak ah lagu ni en *meme pemes pung --,*

Woah! Bahaya nya cintaa~

Sampai boleh membunuh haaaa.
Dan itu lah yang aku maksudkan dengan PARASIT HATI.
Cinta ni, ibarat parasit.
Mula-mula memang lah tak bahaya sebab sikit.
Tapi bila lama-lama benda tu jadi merebak.
Dan akhirnya,
hati kau 100% dikuasai oleh parasit.

Maksud aku macam ni,

Masa mula-mula kau kenal mamat tu en,
memang lah kau tak cinta. Tak sayang. Tak suka.
Kalau suka tu maybe sikit lah, tu pun sebab dia hensem. En? Elele :b

Tapi bila dah lama-lama kau kenal,

Bak kata manusia "Tak kenal maka tak cinta",
Bila dah kenal, bercintalah gamaknya ye~

Bila dah kenal dia,

kau pun suka, sayang, cinta dia SANGAT.
Sampaikan kau rasa; "Aku tak boleh lah hidup tanpa diaa. Aku sayang dia sangatt~"
Sampaikan kau sanggup buat benda merepek sebab sayang GILA kat orang tu.
Contoh macam ni; "Weh! Aku sayang kau lah ngek! *toreh tangan*"
Sanggup beb toreh tangan sebab nak orang tu hargai cinta kau *lah sangat*
Halal lah eh kalau aku nak kata "Euuww, weyh, GILA sangat ke kau ni? Nak mati pun tunggu lah turn kau. err"

Aku bukan lah nak salahkan cinta.

Sebab cinta ni pun ALLAH yang beri.
Fitrah kan. Semua orang ALLAH kurniakan cinta.
Yang membezakan kau dengan kau yang lain cuma macam mana kau bahagikan cinta tu. Macam mana kau control cinta kau tu. Macam mana kau guna cinta tu.

Hakikatnya,

ALLAH beri rasa cinta,
ALLAH beri rasa rindu,
ALLAH beri rasa sayang,
cuma untuk kau cinta ALLAH,
Cuma untuk kau rindu RASULULLAH S.A.W,
Cuma untuk kau sayang ALLAH, sayang RASULLULLAH, sayang mak ayah, sayang kawan sayang sahabat, sayang manusia.

Maksud aku sayang manusia ni macam,

Rasa hormat-menghormati. Hm.
Macam tu kot --,

Beb,

Tak salah lah kalau nak guna cinta kau tu ke ajnabi.
Cuma,
Tolong lah jangan melebih.
Kalau nak bercinta pun kan,
Aku syorkan lepas kahwin lah.

Aku takut kalau kau sayang sangat kat dia,

Then dia pula sakitkan hati kau.
Yelah, cinta TAK HALAL kan,
mana ikhlas weh.

Kalau dia IKHLAS suka kau, sayang kau, cinta kau.

Dia takkan couple dengan kau.
Dia takkan berani nak ungkapkan rasa tu.
Dia takkan buang karen cipta ayat ayat manis untuk kau.
But,
Dia akan,
Simpan rasa cinta tu,
Simpan semua ayat manis dia,
Simpan duit bebanyak~
Then, gi jumpa wali kau dan kata "Saya nak kahwin lah dengan anak pakcik"
Peh! Ini contoh lelaki IKHLAS. Ni contoh lelaki MACHO. Ni contoh lelaki BERANI!

Hm,

Ini je lah yang boleh nisa kata.
Nisa pun macam awak juga,
Tak lepas dari semua benda ni.
Dah nisa sedar silap nisa.
Nisa pun manusia biasa.
Tolong jangan hentam nisa teruk *kelip kelip mata*

Haha~

Apapun,
Selamat lah awak dalam mencari cinta okey?
Jangan terjebak dengan cinta murah *ops sekali lagi*
Awak tak payah risau,
Jodoh awak semua ALLAH dah tentukan.

Akhir kata dari nisa,

salah silap harap diampunkan.
maafkan nisa andai kasar bahasa butir bicara.
Assalamualaikum.

10 ulasan:

nurul suraya berkata...

assalammualaikum entry yang terbaik..

Bulan Itu Indah berkata...

Uish, ramainya followers 😂 😅

aishah nin berkata...

Thanks dear atas perkongsia ni. pandai adk bermadah...hihi

syira yaya berkata...

good perspective from you..agredd :)

ain soofiyah berkata...

nice words sis

Nisa Zamberi berkata...

waalaikumusalam , terima kasih :)

Nisa Zamberi berkata...

haii kak sabb . biasa je laa

Nisa Zamberi berkata...

welcomee hehe :)

Nisa Zamberi berkata...

thankyou :)

Nisa Zamberi berkata...

thankyou awakk :)