Second Post #2019

ASSALAMUALAIKUM

Image result for slothilda gif

After a long time.....

Hai gais! Selamat bertemu kembali. Since I finally have time to think about this blog of mine, so I decided to make an entry eventho i don't know if I still got any readers or not hahah. Bila usha usha balik, oh entry sebelum ni paling latest pun awal bulan satu. So dah nak masuk empat bulan tak hapdet. Sendu tak senduuu. Tahun ni baruu ada satu entry kahkah.

Memandangkan lately ni aku ada banyak new things yang kena focus, jadi untuk buka blog bukanlah one important thing yang aku perlu buat pada masa luang aku. Terlalu banyak benda yang dikejar kat depan laa ni. Oh yee aku baru habis 2 weeks exam! Sooo happy broo kalau tak dua minggu ni lifee aku macam zombie sikit. Ala benda biasalah bila exam tidur lambat, pressure, rasa nak mengamuk ahahaha tu semua sebab last minit baru nak study. Padan muka, salah sendiri pastu ngadu stress stress.

Okaylah lepasni i muhasabah diri balik kayh hohoho.

Dan selama mana aku tak update ni, aku baru habis satuu fasa dalam life aku. I had donee got my spm result oyeay alhamdulilah walaupun tak flying colours mana pun tapi aku rasa puas. Yang paling penting, aku rasa setimpal dengan usaha aku malah aku rasa lebih. Dan penting juga, bila umi dan abah happy dan syukur untuk apa yang aku dapat. Kebahagian mereka kebahagian aku jugaaa :)

Untuk yang follow entry aku sebelum ni, mesti korang tau kan, yang sebelum aku dapat result spm lagi aku dah pun sambung stam. Until now, aku masih dekat stam. Aku tak mohon matriks upu kptm before and after dapat result punn. Cumaaa, aku ada mohon ipg. Saringan first and second aku dah pun pergi. Tinggal result je sama ada dapat atau tak. 

Jadi lepasni, aku hanya berserah pada Allah sama ada nak tentukan jodoh aku dengan stam panjang atau tak. If ditakdirkan aku dapat tempat lain pun, i hope kejayaan dan doa orang sekeliling sentiasa iringi aku setiap masaa dan di mana juaa inshaallah.

Soo untuk exam two weeks yang aku cakap tu, untuk mid year exam before trial dan exam STAM sebenar. Even aku taktau aku akan terus sampai habis stam atau tak, selagi aku masih bergelar student aku kena buat yang terbaik untuk setiap exam yang aku tempuh. Inshaallah lah terbaik sebab exam rituh macam banyak paper barai je heheh ups.

Dah nak masuk lima bulann dah aku ngadap subjek subjek stam tapi aku tak pernah story pun pasal stam. Don't havee enough timee laaaa haha. Dekat stam aku duduk rumah sewa. Dengan 8 orang lagi housemates aku. So masa masa aku tak macam dulu dah. Asrama sekolah asrama sekolah. But now, still sekolah ((huhu)) tapi masa masa aku rumah sewa - sekolah - rumah sewa - sekolah + lepaking dekat taman depan rumah hahah tupun dah tak selalu dah since asyik kena kacau dengan budak laki taman tuu je. Aku setakat budak laki gatal gatal ni tak jadi masalah sangat. Aku boleh je guna kepakaran mulut laser aku, baling batu, pijak lenyek lenyek pastu tarik sagat kepala diorang kat tar. 

But yelah guys, kitaorang ni memikir la manjang sikit. Buatnya dia balas dendam bakor rumah kitorang ke apa ke. Tak ke pendek umur, tak sempat kahwin ups ahahahaha.

For the first time aku dengan housemates decide nak duduk rumah sewa, memacam kitorang fikir. Nak masak, bahaya ke tak, bayar bil letrik api air semua. Setiap sudut la, details. Sebab major duduk asrama dulu semua dah tersedia, so rasa cam awkward la lepas habis je espiyem kena campak duduk rumah sewa. Hah lantak komee la buatlah semua sendiri.

But bila dah duduk ramai ramai, satu rumah. Alah semua benda dah tak jadi masalah dah. Everything kitorang mampu atasi dengan baik cehh. Kitorang ada jadual masak. Everyday akan dua orang yang akan masak untuk breakfast sebelum pergi sekolah dan petang. So malam kalau lapar? Tu ikhtiar perut masing masing la nak masak maggi ke so on. Tapi seriusly doo bila duduk rumah sewa ni aku nampak talent masak memasing. 

Semua be likee ; mak aku ajar macam ni do. eh kalau mak aku ni mana ada buat cemni. 

Nampak lah kat situ youollss semuaa gadis gadis sunti di rumah sewa aku rajin tolong mak masak kat rumah ahahaha puih. Setakat ni alhamdulilah makan sedap sedap je. Cukup la perut sembilan orang. Kalau tak cukup barang dapur ke apa, dalam tiga empat orang gerak naik grab pergi giant. Benda akan jadi mudah bilaa semua pandai tolak ansur. 

Ada je menu yang aku taktau nak buat mulanya. Sebelum ni tahu makan je. Tapi partner masak aku tolong tunjukkan. Lama lama aku tahu masak bendalah tu. Same goes kalau ada benda aku tahuu, aku tunjuk kat orang pulaa. Centulaa setakat ni kitorang jaranglah makan kat luar ke beli lauk siap ke. Selagi ada barang boleh masak, kitorang masak.

Seriously best. Rasalah berdikari sikit, pastu masa pula banyak free je bandinglah kalau duduk asrama. Baju pun mesin je takyah penat penat basuh. So kalau setiap hari ganti ganti ada dua orang masak, yang lain dok goyang kaki jela study ke main fon kee ahahah. Merasalah di awal usia gituu dapat duduk rumah sewa. Sebab major orang timee degree baru merasa.

Okay tu jelah hengkorang nanti bebila pula update. Bebila tu taktau la pula bila tahun depan kee sepuluh tahun akan datang ke ahahaha okay lah bye salam ramadhan kareem and happy iftar! :)

1 ulasan:

Naseha Syahira berkata...

HAHAHAHAHA engko jangan sepuluh tahun baru nak hupdate! hahaha lahai, dah boleh buat calon menantu dh ni. ajarin gue!!